съкровищата на село баня и разлог

Безценни богатства на село Баня край Разлог са разположението на селото – в прегръдката на три планини, и благодатните минералните извори. Смята се, че земите на Баня са били известни със своята минерална вода преди повече от хилядолетие. Легенда разказва, че самият Филип Македонски идвал в селото, за да търси лек за болките в краката си.

Истинско доказателство за славата на минералната вода в с. Баня е фактът, че при каптиране на водата от Старата българска (римска) баня, били намерени римски монети. Смята се, че римляните имат голяма заслуга за популялизиране на балнеологията и превръщането на ценните минерални извори в притегателен център за хора от далечни земи.

В миналото изграждането на бани било толкова важно, че хората вярвали, че простимите им грехове могат да бъдат опростени, ако построят баня. Ето защо не е случайно, че Старата българска (римска) и Старата турска баня са се превърнали в архитектурни символи на село Баня.

Снимки: Туристически информационен център, град Разлог

Старата българска (римска) баня

Стара българска баня е построена в типичен римски стил. За комфорта на посетителите ѝ в стените е изградена специална система от канали, през които е течала топла минерална вода. Тя допълнително затопляла помещението. Съхранени са нишите, в които хората, които идвали да се къпят, оставяли дрехите си, запазени са и закачалки. В специална ниша се е палел огън, за да осветява помещението. До ден днешен може да бъде видян смесител, благодарение на който топлата минерална вода – с температура около 54 градуса, се охлаждала, за да се ползва за къпане.

Любопитен факт е, че настилката на басейна е автентична, а самият басейн бил направен, така че да се самопочиства. С водата от него пък се хигиенизирали тоалетните. По време на реставрацията коритата в банята са покрити с мрамор, тоест не това е бил оригиналният им вид.
Известно е, че се е спазвал строг ред на къпане. Сутрин банята функционирала за мъжете, а в следобедните часове – за жените.
Постройката за съблекалня била направена по-късно. Преди това в банята се влизало направо от улицата.

Старата турска баня

До днес е съхранена и Турската баня в селото. За нея се знае, че е построена със средства на заможно турско семейство. Архитектурата й е традиционна за турските бани от периода XV-XX век. Банята има два входа, заради стара традиция, че в банята се влизало от левия вход с левия крак, а след като се изкъпели, хората излизали отдясно.

Топлата минерална вода по онова време била наричана „блага вода”. С нея се захранвала банята, а температурата ѝ от 54 градуса била понижавана благодарение на минаващата до сградата река.
В процеса на реставрация на Турската баня, били открити свидетелства за малка постройка, която служела за съблекалня. Смята се, че тя е направена през 1907 г. и след като започвала да се използва, банята станала платена. Интересно е да се отбележи, че освен съблекалня, към банята имало и кръчма, както и щанд, на който се продавали хранителни стоки.

Турската баня в селото е известна на местните още като Муртина баня на името на сем. Муртазови. Според преданието, което се носи, двама сина, докато били на фронта на Венецианско-турската война в периода 1714-1718 г., изпратили дар на баща си – гюле, пълно с жълтици. Отначало бащата не намерил съкровището, скрито в гюлето, но когато братята се завърнали от фронта и му го показали. Бащата се досетил, че то не е спечелено по честен начин. За да не тежи грехът на семейството, бащата предложил с парите да бъде направена баня. Вярвало се, че така ще бъде умилостивен Аллах и синовете му ще получат прошка за деянието си.

Старата турска баня в село Баня
старата турска баня

Снимки: Carrot Solutions

турската баня в село Баня
воден атракцион за деца в село Баня

Снимки: Туристически информационен център, град Разлог

Водната атракция в село Баня

В село Баня е направена специална водна атракция, подходяща за деца от различни възрасти. Тя едновременно забавлява и образова малчуганите. Благодарение на атракцията децата научават за свойствата на водата. Те могат да се пренесат десетилетия назад и да разберат как се е добивала вода с ръчна помпа, а също и да открият задвижващата сила на водата в атракциона, представляващ метално колело с лопатки.

На площадката малчуганите ще научат как функционират бентовете като сами контролират дали водата да бъде пропусната през своеобразния бент или не. Благодарение на съоръжението „Спиралата на Архимед”, малките от рано научават през собствения си опит един от физичните закони. И понеже едно от любимите занимания, които помним от детството си, е играта с пясъка, тук е отделена специална зона, където децата да правят пясъчни фигури.
Приключеският дух на мъниците ще разпалят и другите съоръжения – пързалка на склон, пирамида за катерене, въжен мост и мост за баланс.

Eтнографско-историческият музей – село Баня

Eтнографско-историческият музей в село Баня представя бита на местните жители през отминалите столетия. Тук са запазени облекло, посуда, най-вече керамика, различни приспособления и надписи, които свидетелстват за миналото, традициите и начина на живот по тези земи.
Музеят пази останки от съдове още от 11 век пр.Хр, както и надгробни плочи от годините на османско владичество. Специално внимание е отделено на производството на лен – типичен поминък от миналото на този край.

Тук можете да видите и своеобразна галерия от снимки на личности, които са родени в Баня или имат корени в селото. Сред тях са Неофит Рилски, известни духовници, зографи, писатели и др.
Eтнографско-историческият музей се помещава на втория етаж от сградата на Клуба на пенсионера. Музеят, за съжаление, не работи постоянно. Можете да го посетите във вторник между 16.00 и 18.00 часа и в четвъртък – между 10.00 и 12.00 часа. През останалото време можете да разгледате експозицията като повикате управниците му.

Снимки: Туристически информационен център, град Разлог 

Сред природата в района

Разнообразни възможности за преход в планината предлага районът на Разлог и село Баня. Една от тях е Пътеката на дивата коза. За нея трябва да тръгнете от село Баня в посока Горно и Долно Драглище. По информация на Туристическия информационен център в Разлог, пешеходната част на пътеката започва от местността „Бялата пръст” над село Добърско. Маршрутът продължава към хижа „Македония” като минава през хижа „Добърско”. По трасето има места за отдих и информационни табели, а трудността на пътеката е до средна. Времетраенето е 3.5 часа.

Хълм „Голак” с панорамната гледка – Разлог

Една от любимите дестинации за разходка на жителите на Разлог и гостите на града е местността „Голак” и екопътеката, отвеждаща до върха на хълма „Голак”. Екопътеката е много приятна. Изградени са пейки, люлки и дори дървени шезлонзи, където можете да отдъхнете. Щом изкачите хълма, ще стигнете до кула от стъпала, висока 12 метра. Тези от вас, които искат да видят района отвисоко, могат да се качат и да се порадват на впечатляваща панорамна гледка към три планини – Рила, Пирин и Родопите, а също и да направят снимки.

Паркът в Разлог

Паркът в Разлог е друга възможност да се разходите и да се насладите на красотите на града. В него можете да се порадвате на великолепието на вековни борове, водна алея и езеро. Основна забележителност в парка е древният слънчев календар, който представлява 12 издялани в мрамор фигури на животни.

Снимки: Туристически информационен център, град Разлог

Паркът с мечките – Белица

Само на около 25 км от село Баня се намира Паркът за танцуващи мечки край Белица. В парка живеят своя вече свободен живот 21 мечки, които, преди години са били дресирани и измъчвани, за да танцуват по улиците на различни градове в страната. В резултат някои от мечките имат физически травми. В парка те са върнати към условия, много близки на тези в природата. Големите бозайници са под грижата и наблюдението на специалисти. Всяко животно си има сектор, който да обитава спокойно.
Паркът се управлява от организацията за защита на животните „Четири лапи” и фондация Бриджит Бърдо.

Увеселителният парк Rila Fun

Ако търсите приключение и адреналин сред природата, смело можем да ви препоръчаме парка Rila Fun. Намира се на около километър и половина от Парка за танцуващи мечки, в местността „Дедово”. Тук екстремното върви ръка за ръка с безопасното и можете да изживеете емоцията от спускане с количка по тунел с дължина 1400 метра. Скоростта, която развива количката, е до 40 км/ час. Самата количка прилича на шейна и е за двама. Движи се по тръбни релси. С цел безопасност няма как да надвишите 40 км/ч, но ако тази скорост ви е некомфортна – имате спирачна система, за да я контролирате. Паркът работи и през зимата. Подходящ е за възрастни и деца над 3 г., но до 8 години е задължително дечицата да бъдат с придружител. 

Снимк: Rila Fun Park

Благодарим на Туристическия център в Разлог за предоставената информация и снимки.